DELAPORTE, Matthieu - PATELLIERE de la, Alexandre

HOGYAN NEVEZZELEK?

vígjáték

Születendő gyermekünk nevének kiválasztása komoly feladat. Ha meg is vagyunk vele, biztosan lesz a családban valaki, akinek nem tetszik és megpróbál minket lebeszélni róla. Így jár Vincent Larchet is, aki várandós párjával együtt a húgáékhoz hivatalos vacsorára. Nem is gondolná, hogy egy ártatlan kis ugratásból mekkora családi botrány kerekedik, és mi minden kiderül az este folyamán, ahol jelen van Elisabeth a húg és Pierre a férje, Vincent és párja Anna, valamint Claude, Elisabeth legjobb barátja.
A barátainkat magunk választjuk, de előfordul, hogy a legjobb barátunkból lesz a sógorunk, és akkor talán annyira már nem is tűnik tökéletesnek az illető. Nem egyszerű az sem, ha a feleségünk bizalmasa, legjobb barátja egy másik férfi. Rájönni arra, hogy az, akivel mi minden titkunkat (és persze másét is...) megosztottuk, évek óta elhallgatja előlünk életének egyik legfontosabb kapcsolatát, feldolgozhatatlannak tűnik, különösen akkor, ha kiderül, hogy a sógornő erről már régóta tudott. Nehéz este elé néz a párizsi értelmiségiekből álló társaság és a vacsora végére, bizony, kapcsolatok kérdőjeleződnek meg és az egyikük orra sem marad épen. Születendő gyermekünk nevének kiválasztása komoly feladat, jól gondoljuk meg, mivel állunk a család elé, és ne csináljunk viccet belőle, ki tudja, mivé fajulnak a dolgok!
A darabot és a Théâtre Edouard VII előadását 2011-ben 6 kategóriában jelölték a rangos francia színházi díjra, a Molieres-re. 2013-ban pedig a hazai mozik is bemutatták - Hogyan nevezzelek? címmel - a darabból készült francia filmet.

cím

HOGYAN NEVEZZELEK?

eredeti cím

Le Prénom

szerző

DELAPORTE, Matthieu
PATELLIERE de la, Alexandre

eredeti nyelv

francia

szereplők száma

nő: 2
férfi: 3

bemutató

2017. 04. 07., Csokonai Nemzeti Színház (Gemza Melinda fordítása)

További bemutatók:

2018. 02. 08., Deutsche Bühne Ungarn (német nyelven, Georg Holzer fordításában)

2019.05.17. Veres1 Színház (Bognár Róbert fordítása)