LENGYEL Menyhért

A táncosnő

Színmű 3 felvonásban

Személyek:

 

Bojdán

Hübner Masa

 

Eöri Sivó László

 

Elvira

 

Nina

 

Tomy

 

Lénárt

 

Valentin, igazgató

 

Olga

 

Ida

 

Olivia

 

Teréz, szobalány

 

Lajos, inas

 

Idő: a nagy háború (azaz az I. világháború) előtt

 

Szín: az I. és III. felvonásban: a táncosnő lakása, a II. felvonásban Sivó vidéki kastélya

 

Bohém, kissé link társaság várja nagy vidáman, hogy Lola, a híres és ünnepelt táncosnő hazaérkezzen az előadás után. Késő éjszaka van, nagy bulira számítanak, ám amikor Lola teljesen feldúlva megérkezik, dühösen elkergeti őket. Bojdán, Lola menedzsere visszamarad és szemrehányásokat tesz Lolának, elégedetlen a teljesítményével. Heves szóváltás végén Bojdán sértődötten távozik.

Megjelenik László, a leendő diplomata, aki másnap Párizsba készül utazni, de már évek óta jár Lola nyomában, mindenütt, ahol fellépett, és az aznapi előadás után végre felkereste őt az öltözőben. Ő kísérte haza Lolát, aki felhívja egy meghitt beszélgetésre. Lola ki is önti a szívét, elmondja, hogy tulajdonképpen milyen egyedül érzi magát és mennyire vágyik rá, hogy valakihez tartozzék. László szerelmes szavakkal udvarol, lemond az utazásáról, és meggyőzi Lolát, menjen vele vidéki birtokára.

 

Már három hónapja élnek együtt László kastélyában, nagy boldogságban és szerelemben, amikor egy nap a régi bohém társaság beállít, hogy visszahívja Lolát, aki nélkül a színház már a tönk szélén áll, és a közönség is elfelejti a korábban ünnepelt művésznőt. László dühös, mert ő ki nem állhatja ezeket az embereket, és amikor látja, hogy Lola hajlik a visszatérésre, dühösen bejelenti, hogy mégis elutazik.

 

Lola visszatér tehát régi színházába, ahol nagy ünnepléssel fogadják, ám László is újra megjelenik és Lolában ismét fellángol a szerelem. Kettőjük vitája a László által kínált élet és a Lola művészi pályája között feszülő ellentmondásban csúcsosodik ki – és az egyik győz.

 

A darabot a szerző Varsányi Irénnek, kora ünnepelt színésznőjének ajánlotta, akinek főszereplésével 1915. december 3-án mutatta be a Vígszinház. Lászlót Csortos Gyula játszotta.

eredeti cím

A táncosnő

szerző

LENGYEL Menyhért