GALLIENNE Guillaume

Asztalhoz, fiúk, te is Guillaume!

vígjáték

Guillaume Gallienne a Comédie Française színésze, 2008-ban vitte színre saját, önéletrajzi ihletésű írását, mely hatalmas sikert és ismertséget hozott számára. A darabból, 2013-ból Gallienne filmet is rendezett, mely rekordszámú, 10 César-jelölést kapott és 5 díjat el is nyert. (Legjobb film, legjobb első film, legjobb rendezés, legjobb adaptáció, legjobb vágás)

„Asztalhoz, fiúk, te is Guillaume!” – szólítja ebédhez testvéreit és őt az anyjuk, és egy ilyen mondat bizony meghatározó egy gyerek nemi identitásának kialakulásában. Guillaume lányként tekint önmagára, a környezete pedig meg van győződve róla, hogy homoszexuális. Gyerekkori éveit, korai kapcsolatait meghatározza ez a belső bizonytalansággal párosuló kívülről jövő bizonyosság. Guillaume babákkal játszik és titokban lánynak öltözik, az anyja mozdulatait, hanghordozását utánozza, fiútestvérei gúnyolják, az apja fiút akar nevelni belőle és talán szégyelli is, hogy „olyan, amilyen”, az anyja pedig szigorúan, de nagy szeretettel bánik vele, és meg nem született lányát látja benne.

A darab annak a küzdelemnek a története, ahogy Guillaume, a heteroszexuális fiú küzd önmagával és az őt homoszexuálisnak gondoló környezetével, míg megtalálja azt a lányt, akibe szerelmes lesz, és aki jelenleg is a felesége. Guillaume Gallienne rengeteg humorral és öniróniával mesél felnőtté válásának nem hétköznapi történetéről.

Részlet a francia előadásból

cím

Asztalhoz, fiúk, te is Guillaume!

eredeti cím

Les Garçons et Guillaume, à table!

szerző

GALLIENNE Guillaume

fordító

BOGNÁR Róbert

eredeti nyelv

francia

szereplők száma

férfi: 1