LENGYEL Menyhért

Az árny

dráma két felvonásban

Személyek:

A színház igazgatója

 

Tőrös, színész

 

Pécsi, színész

 

Paula, színésznő

 

Krisztina, színésznő

 

Vámos, színházi titkár

 

Az ügyelő

 

A világosító

 

 

 

A színház új darab bemutatására készül. A legizgalmasabb jelenetet próbálják, de a szerepet játszó Pécsi sehogy nem tudja beleélni magát a drámai jelentbe. Az igazgató, aki egyben a rendező is, elégedetlen a színész teljesítményével és vitájuk végül oda vezet, hogy Pécsi dühösen visszaadja a szerepet, az igazgató pedig kirúgja őt.

 

Igen ám, de ki játssza el akkor a fontos szerepet? A színházi titkárnak, Vámosnak támad az az ötlete, hogy ki kellene próbálni Tőröst, aki már 18 éve tagja a társulatnak, de teljesen mellőzött ember, aki naphosszat csak a színészbejárat melletti padon ülve várja, hogy valami történjék vele. Pedig a többiek, főleg Paula azt bizonygatja, hogy valaha kitűnő színész, nagy tehetség volt, nem tudni, mi történhetett vele, hogy így elhagyta magát.

 

Behívják Tőröst és az igazgató igyekszik rábeszélni, vállalja el a szerepet. Tőrös nem akar kötélnek állni, nem tartja magát alkalmasnak rá, semmi önbizalma nincs. Végül nagy nehezen mégis sikerül rávenni, hogy megpróbálja eljátszani a nagyjelenetnek legalább a legkritikusabb részét, és az igazgató el van ragadtatva az eredménytől. Végül Tőröst is elkapja a láz és bár nagyon küszködik önmagával, megtartja a szövegkönyvet.

 

A második felvonás már a premier. A nagyjelenet legizgalmasabb pontján azonban Tőrösben valami emlékek törnek fel, talán ki is esik szerepéből, és az igazgató végül arra kényszerül, hogy a darab közepén bejelentse: vége az előadásnak.

eredeti cím

Az árny

szerző

LENGYEL Menyhért

eredeti nyelv

magyar

Címvariáns: Az árnyék

Német változat: Der Schatten (Apollo Theater, 1910.)