HERZOG, Amy

[Belleville]

párkapcsolati dráma

Vajon tudjuk-e, hogy kicsoda a másik, tudunk-e rajta segíteni, még ha évek óta vele élünk is? Abby és Zack fiatal amerikai házaspár, akik diploma után Párizs Belleville nevű kerületébe költöznek, hogy ott próbáljanak szerencsét. Amy Herzog lélektani drámája több mint nyugtalanító képet fest a szépreményű fiatal házasokról, miközben jóleső nyíltsággal beszél nehezen szóbahozható témákról, párkapcsolati szituációkról. Zack egy orvosi kutatóintézetben dolgozik, Abby mégis otthon találja őt napközben, pornóoldalt bámulva. Abby jóga órákkal próbálja keresni a kenyerét, bár valaha színésznői ambíciókat dédelgetett. Zack kicsivel többet szív, mint amennyit Abbynek bevall. Abby minden nap beszél az apjával mobilon, és az anyja halála óta csak nemrég állt le az antidepresszánsokkal...

Jól ellenpontozza őket a szenegáli származású főbérlő és felesége, akik pár évvel fiatalabbak náluk, és jóllehet, nem végeztek egyetemet, de már van két gyerekük és egy családi vállalkozásuk.

A két főszereplő még mindig eleven gyöngédséggel, humorral és empátiával fordul egymás felé, és ezzel a kettejük közötti feszültséget átmenetileg oldani is tudják. Mégis úgy tűnik, az igazi belső konfliktusaikhoz nem akarják, vagy nem tudják közel engedni a másikat. Az események előrehaladtával egyre több olyasmire derül fény, ami „takarásban” történt és történik, és egyre ijesztőbb sejtelmeink vannak, amikor valamelyik szereplő bezárkózik a fürdőszobába, vagy előkerül egy kés…

Az életszerű dialógusok és a baljós mozzanatok finom adagolása révén a főszereplők kapcsolatának végzetes dinamikája mindvégig hiteles marad.

A Belleville c. darabot a Yale Repertory Theater megbízásából írta, ahol 2011. október végén be is mutatták, és nagyon jó sajtóvisszhangja volt, többek között a New York Times-ban:

http://theater.nytimes.com/2011/11/05/theater/reviews/belleville-at-yale-repertory-theater-review.html

cím

[Belleville]

eredeti cím

BELLEVILLE

szerző

HERZOG, Amy

eredeti nyelv

angol

Angol nyelvű szövegkönyv az ügynökségnél elérhető.

szereplők száma

nő: 2
férfi: 2