LENGYEL Menyhért

Charlotte kisasszony

Történelmi színmű 3 felvonásban

Történelmi színmű három felvonásban.

Személyek:

Bay Boldizsár, magyar nemes

Stanci néni, felesége

Márta, leányuk

Fräulein Charlotte (Yvonne Delaray)

Lilla, Júlia, Malvin, Ágota, Karolin, Lívia, Zsuzsa, győri nemes kisasszonyok

Hohenegger kanonok

Téthy Kelecsényi János, Esztergomi Ignác, Szeredai Samu, Cséfalvi Pál, Pelczer Iván, Batta Gábor, Korény Ferenc, nemes inszurgens tisztek

Moran, D’Hilliers, Froulay, Lorge, Sain-Maure francia tisztek

Miska bácsi

Tamás bácsi

Linka néni

Mari néni

Zsuzsi néni

Zsófi néni

Fruzsina kisasszony

Szobalány

Játszódik Győrben 1809 májusában. Az első felvonás Bay Boldizsár házában, a második Charlotte kisasszony lakásán, a harmadik a pozsonyi várban.

1809. májusában Napóleon elfoglalta Bécset és kiáltványt intézett a magyar nemességhez, felszólítva őket, hogy hagyják el a Habsburgokat és kiáltsák ki a függetlenséget. A magyar nemesség erre nem volt hajlandó, a bécsi udvar felhívására fegyvert fogott, és megindult a nemesi felkelés (insurrectio) az ország védelmére.

Charlotte kisasszonyt, aki Ausztriából menekült a francia seregek elől és telepedett le Győrben, városszerte jól ismerik és szeretik. Fő tevékenysége abban merül ki, hogy a nemesi kisasszonyoknak tánc- és illemtan órákat ad, megismerteti velük a művészet szépségeit. Hamarosan megismerkedik Kelecsényi János főhadnaggyal, akinek sikerül is elcsavarnia a fejét, noha tudja, hogy a főhadnagy iránt egyik tanítványa, Márta is rajong. A főhadnagy, akit kirendeltek a vezérkarhoz, teljesen belehabarodik Charlotte-ba, olyannyira, hogy az ő otthonába hívja össze a nemesi felkelésben résztvevő tiszttársait titkos tanácskozásra, ahol elhatározzák: ellenállnak Napóleon felhívásának. Miután a tisztek eltávoztak, ő marad. A nagy szerelmi jelenetet francia katonák zavarják meg, akik betörnek a házba és elhurcolják mindkettőjüket. Honnan tudták, hogy mikor kell jönniük és hogy milyen fontos embert fognak el? Nos, ebben bizony Charlotte kisasszony keze van benne. A történet itt drámai fordulatot vesz, aminek során fény derül Charlotte valódi kilétére, a nemesi felkelés döntő csatájának hátterére és arra, hogy egy igazi nagy szerelem mire képes.

A művet a Nemzeti Színház mutatta be 1918. február 22-én, Márkus Emília főszereplésével.

eredeti cím

Charlotte kisasszony

szerző

LENGYEL Menyhért

eredeti nyelv

magyar