MAYENBURG Marius von

Der Hund, die Nacht und das Messer

dráma

Egy férfi, akit a darab csak “M”-ként nevez meg, egyedül kószál éjszaka a városban. Egy baráti vacsoráról indult haza, de eltévedt és most egy sötét utcában áll. Váratlanul egy különös kutyasétáltató alak szólítja meg, majd kést ránt. A kialakuló élet-halál harcban “M” önvédelemből leszúrja a támadóját, ő pedig karcolásokkal megússza, ez azonban csak a rémálom kezdete. Hirtelen egy idegen lakásban találja magát, ahol két lánytestvér előbb elcsábítja, aztán majdnem végez vele. Ismét "megtörténik" egy gyilkosság. Ekkor egy rendőr szedi össze "M"-et és beviszi az őrszobára. A remélt menedék egy csapásra börtönné válik, "M"-re halálbüntetés (vagy rosszabb?) vár. Egy ügyvéd segítségével megszökik, de a szabadulás csak átmeneti, mivel ez is - mint minden újabb kiút - csapdának bizonyul.

Marius von Mayenburgnak ebben a darabjában tér, idő és személyiség felbomlik, széthullik. Mint egy lázálomban, a logika és a normalitás felmondják a szolgálatot. Az antihős "M" testét és lelkét titokzatos erők ragadják meg. A frappáns szerepösszevonásos dramaturgia csak tovább fokozza a dráma szürrealitását, ahol a halál időnként pusztítva hasít bele a hétköznapok felületébe, és egy embertelen étvágy csillapítása a tét.

Ősbemutató: 2008.05.25, Schaubühne am Lehniner Platz, Berlin. Rendezte: Benedict Andrews. Svájci ősbemutató: 2009.01.24. Theater an der Winkelwiese, Zürich. Rendezte: Stephan Roppel

eredeti cím

Der Hund, die Nacht und das Messer

szerző

MAYENBURG Marius von

eredeti nyelv

német

szereplők száma

nő: 2
férfi: 1