MAYENBURG Marius von

Eldorado

dráma

Anton nagymenő ingatlankereskedő, de egy aláírás-hamisítási ügy miatt elveszíti ígéretes pozícióját. Fogalma sincs, ezek után miből tudja fenntartani a hatalmas házat, erre még a felesége, a hivatásában meghasonlott zongoraművész, bejelenti, hogy gyereket vár. Anton ettől kezdve kettős életet él: hogy ki ne derüljön, nem a munkahelyén van, napközben egy hotelben tartózkodik, vagy az erdőben sétál, otthon pedig nem hajlandó a céges ügyekről beszélni, mondván hogy ő nem viszi haza a munkáját.

Szorult helyzetében ráveszi a gazdag anyóst, hogy fektessen be egy építési projektbe egy nyugati hatalmak által megszállt távoli városban, és az anyósától így kicsalt pénzből finanszírozza az otthonukat és tartja fenn előkelő életszínvonalukat. Az idegen városban a megszállók ellen váratlanul kitörő felkelés azonban egy csapásra szertefoszlatja mind a valós, mind pedig a fiktív nyereséghez fűzött reményeket, a céltudatos anyós pedig visszaköveteli a pénzét. Anton körül szorul a hurok, felesége depressziós, a helyzetet súlyosbítja egy követelőző zongoratanítvány, meg az anyós kíváncsiskodó szeretője, így a férfira egyre nagyobb nyomás nehezedik.
Miután megtudja, hogy volt főnöke öngyilkosságot követ el, Anton nem tud szabadulni tőle, gyötrő jelenések és hangok formájában végigkíséri a feltartóztathatatlan lecsúszás útján.

Marius von Mayenburg ezúttal egy rafinált üzletemberről mesél, aki egyik pillanatról a másikra elveszíti a talajt, illetve egy társadalomról, annak jól ismert működéseiről, fenntartható fikcióiról, ahol az álmokat a részvénypiac árazza be, és a világ újrafelosztása finom zongorakíséret mellett történik.

Ősbemutató: 2004.12.11. Schaubühne am Lehniner Platz, Berlin. Osztrák ősbemutató: 2014.10.23. Werk X, Bécs

eredeti cím

Eldorado

szerző

MAYENBURG Marius von

eredeti nyelv

német

szereplők száma

nő: 3
férfi: 3