VARSÁNYI Anna

Időpontom van

monokomédia

Az éves rutinvizsgálatra készülődik a hetvenhetedik évét taposó kiváló özvegy. Kiválósága azonban csak a saját fejében létezik, a lánya – és a környezete – életét ugyanis megkeseríti. Csípős a nyelve, mindent és mindenkit kritizál. Alig várta, hogy a férjét eltemethesse, a lányát egyenesen gyűlöli, az unokájával nem tartja a kapcsolatot. Mi történt a múltban, ami ezt az asszonyt így megkeserítette? Erre kapunk választ a darab végén.

„Időpontunk van! Érted? I-dő-pon-tunk!

Nem bírja abbahagyni. Tíz perce hallgatom. És még tagolja is: i-dő- pon-tunk. Képtelen felfogni, hogy nem vagyok sem hülye, sem süket. Persze pont ezért úgy csinálok, mintha az lennék, hátha megüti a guta. Az ekrü táskámat keresem, mert reggelre úgy bedagadt a lábam, hogy nem ment rá galambszürke trottőrsarkú cipőm, amit direkt erre az alkalomra készítettem ki. Most kénytelen vagyok az ekrü félcipőmben menni. Ahhoz viszont nem vihetek galambszürke ridikült! Mi vagyok én? Paraszt? Egész életemben arra törekedtem, hogy az emberek felnézzenek rám, hogy ha a hátam mögött összesúgnak, akkor azt elismeréssel tegyék: Ez igen! Ilyen egy igazi úrinő! Természetes, hogy kontrollra is úrinőként megyek!

Mindig jó példával jártam elől, de hiába. Kudarcot vallottam. A lányom negyvenhat évesen farmerben jár, ridikül helyett lepkemintás hátizsákot hord, és őszül a haja. El nem tudom képzelni, miféle genetikai hiba tesz egy nőt ennyire igénytelenné. Az apjától örökölte, ebben biztos vagyok.” (részlet)

eredeti cím

Időpontom van

szerző

VARSÁNYI Anna

eredeti nyelv

magyar

szereplők száma

nő: 1