PAYNE Nick

If There is I Haven't Found it Yet

színdarab

Túlsúlyos gyerekként átvészelni az iskolát már önmagában is kemény feladat. Ha ráadásul még tanár is az anyja szegény gyereknek, akkor aztán megnézheti magát. Anna-t is állandóan cikizik az iskolatársai, majd amikor egy alkalommal kisebb verekedéssé fajul a szokásos civakodás, két hétre ki is tiltják az iskolából. De otthon sem sokkal jobb a helyzet: George, Anna apja megszállott világmegmentő, könyvet ír, és kissé nehézkesen ért szót a lányával, (vagy bárkivel) ami persze a serdülőkorú gyerekek esetében amúgy sem könnyű. Fiona, az anya aggályoskodó gondoskodása sem igazán segít Annának abban, hogy megbirkózzon – egyáltalán, hogy megoszthassa bárkivel a problémáit.

Egyszer csak váratlanul beállít hozzájuk Terry, George testvére, és egy ideig náluk marad. Terry látszólag egy nyughatatlan és megbízhatatlan alak, mégis ő lesz az egyedüli, aki valóban megérti Anna-t, és észreveszi: a lány legnagyobb baja az, hogy valójában senki nem törődik, foglalkozik vele. Persze a szülők nem fogadják el a kritikát a csavargó és komolytalan nagybácsitól, aztán majdnem bekövetkezik a tragédia – de ez talán ráébreszti a családot, hogy valamit másképp kellene csinálni, hogy mindnyájuknak egy új kezdetra van szüksége.

Kritikák:

„Nick Payne gyönyörűen megkomponált színdarabja lenyűgözően ötvözi a féktelen jókedvet a józan szomorúsággal. Meggyőző magabiztossággal megírt darab; a történet gyakran egy mondaton belül csap át a szabályok áthágásának élvezetéből a komolyságba. Amellett, hogy megrajzolja a tizenévesek szorongásainak jól ismert körvonalait, a darab mélyebbre is merészkedik a depresszió és a válás zavaros vizeibe.” (The Stage)

„Nick Payne személye igazi felfedezést jelent a Bush Theatre-nek. A szerző új darabja minden szempontból gyönyörködtet – kiemelkedő színészi játék, súlyos témák, meghitt közelképek és mesterien adagolt humor.” (Charles Spencer, The Telegraph)

eredeti cím

If There is I Haven't Found it Yet

szerző

PAYNE Nick

eredeti nyelv

angol

A darab angol nyelvű szövegkönyve az ügynökségtől kölcsönözhető.

szereplők száma

férfi: 2
nő: 2