FERNÁNDEZ José Ramón

J’attendrai

Szereplők:

            PEPE, A PÁPASZEM: 90 év körüli férfi

            VINCENT: Az unokája. Huszonéves.

            CLAUDE, A MADÁR: 20 éves szellem; 20 éve nagyon megviselte.

            PATRICIA: 17 év körüli szellem.

            CLAIRE: Patricia unokája. Negyven-ötven év közötti.

 

ÉN: A darab írója, több elképzelhető megoldás mellett, két lehetőséget javasol: hogy az Én megnevezésű szereplőt a történetben szerepet kapó öt színész játssza el; vagy pedig – és ennek nagyon örülne –, hogy sok, szerep nélküli, bármilyen életkorú színész és színésznő alakítsa.

 

Hogyan mondjuk el az elmondhatatlant, a háború rettenetének embertelenségét és a mögötte megbúvó embert? A szerző húsz éven keresztül kereste, majd egy apró, háborúban elveszett szerelmi történeten keresztül találta meg rá a megfelelő hangot. A darab egyszerre emlékezik vissza a spanyol polgárháború és a második világháború kevésbé közismert eseményeire, és állít metaforát minden háború több ezer áldozatának.

A történetet a jelenbe emelve, egy idős férfi emlékein keresztül repülünk vissza a munkatáborok szörnyűségébe, akiben, amikor egy véletlen folytán találkozik a táborban megismert majd elvesztett barátja régi szerelmének unokájával, felelevenedik a múlt. A darab mégse nyomasztó, nyers és verbálisan vagy vizuálisan erős képeken keresztül beszél a háború rettenetéről; megtalálja az embertelenségben az embert, az elidegenedettség nyomása alatt megszülető legmélyebb emberi értékeket, és a történelemkönyvekből ismert poros történelem helyett sokkal inkább apró emberi életeket ragad meg.

Mindemellett egy kreatív dramaturgiai eszköz segítségével színpadra viszi a szerző személyes küzdelmét is, mely felveti a kérdést, hogy lehet-e egyáltalán hitelesen elmesélni az elmesélhetetlent, és hogy miért kell olyan témákról írni még ma is, melyek látszólag senkit se érdekelnek.

cím

J’attendrai

eredeti cím

J'attendrai

szerző

FERNÁNDEZ José Ramón

fordító

ZOMBORY Gabriella

eredeti nyelv

spanyol

szereplők száma

nő: 2
férfi: 3