ROBERT-CHARRIER Jean

Jeanne

    A nyugdíjas Jeanne egyedül él a lehúzott redőnyök és biztonsági zárak sokaságával ellátott lakásában. Családja nincs, egész életét a munkájának szentelte, mígnem egy betegség miatt leszázalékolták. Azóta szinte ki sem mozdul a lakásából, az embereket megveti és meg van róla győződve, hogy a szomszédai kémkednek utána.

Jeanne élete azonban hamarosan megváltozik, amikor a helyi önkormányzat az idősek megsegítésére indított programja keretében minden nap ebédet szállít neki. Jeanne magányos életében így állandó látogató lesz Marin, a fiatal ételfutár, aki elsőre nem nyeri meg Jeanne tetszését, de Marin-t nem sérti, hanem inkább szórakoztatja Jeanne gorombasága. Az idős hölgy és a fiatalember a találkozások alkalmával egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Marin őszinte és kitartó törődése végül meghozza a gyümölcsét: Jeanne úrrá lesz a félelmein. A történet végére azonban egy különös incidens folyományaként Jeanne új ételfutárt kap, és hiába keresi telefonon Marin-t, hívásaira csak a hangposta felel.

A darab azon felül, hogy remek játéklehetőség egy idősebb színésznő számára, rendkívül érzékletesen mutatja be az időskori magányt és kiszolgáltatottságot, valamint azt a tehetetlenséget, mely a segíteni vágyó hozzátartozók élménye hasonló helyzetekben. 

(A szinopszist írta: Oláh Krisztina, dramaturg)

eredeti cím

Jeanne

szerző

ROBERT-CHARRIER Jean

eredeti nyelv

francia

szereplők száma

nő: 2
férfi: 2