SMILES Roy

Kurt and Sid

színdarab

Charles Spencer, a Daily Telegraph kritikusa írta a darabról:

„A Kurt & Sid című darabnak két elképesztő vívmánya van, az egyik, hogy a heroinista Kurt Cobain szomorú és kiábrándító történetéből egyszerre humoros, ugyanakkor megható és elgondolkodtató művet farag a szerző. A másik, talán még figyelemre méltóbb dolog, hogy Sid Vicious-t, a Sex Pistols néhai tagját, a rockzene világának talán legérdemtelenebb alakját rokonszenves hőssé avatja.

A cselekmény Cobain Seattle-i házának garázs feletti szobájában játszódik 1994-ben, épp azon az éjszakán, amikor a Nirvana énekese és dalszerzője öngyilkosságra készül. Egyszer csak betoppan hozzá egy tüskéshajú punk horogkeresztes pólóban, aki a megszólalásig hasonlít Sid Vicious-re. Valóban a Sex Pistols tehetségtelen basszusgitárosának a szelleme volna ez az alak, aki 1979-ben meghalt heroin túladagolásban, miután megölte a barátnőjét, Nancy Sungent? Vagy csak egy ál-Sid Vicious? Vagy Cobain zavarodott képzeletének a szüleménye?

Valójában nem is számít, mert a köztük kialakuló párbeszéd egyre lendületesebb, energikusabb, nagy poénok és komoly érvek röpködnek oda-vissza. Viscious olyan együttérző és intelligens, amilyen a valóságban sohasem volt, amint megpróbálja meggyőzni Cobaint, hogy helytelen és önző lépés volna megölnie magát. Miközben jót mulatunk azon, hogy Viscious szájából latin aforizmák törnek elő – amin saját maga is meghökken –, addig őszintén meg is hatódunk ékesszóló érvelésén, hogy kötelességünk folytatni az életünket, még ha minden kilátástalannak és sivárnak tűnik is.

Vígjátéki elemek és súlyos morális kérdések keverednek ebben a darabban, és mindenképpen szélesebb közönséget érdemelne, mint csupán a Nirvana és a Sex Pistols rajongói.”

„Remek szerep két fiatal színésznek. A Trafalgar Studios színpadához sok fiatal nézőt odavonzott a darab, amely Kurt Cobain és Sid Vicious képzeletbeli találkozását beszéli el.

Kurt Cobain és a Nirvana sohasem keltette fel igazán az érdeklődésemet. Már a harmincas éveim közepe táján jártam, amikor első albumuk, a Nevermind a piacra került, és mindaz az ifjúkori szorongás, önsajnálat és elkínzott üvöltés, ami ebben a zenében benne volt, engem már hidegen hagyott. Ha tizenhét lettem volna, bizonyosan imádtam volna őket, de Roy Smiles szellemes darabját így is rettentően élveztem!”

eredeti cím

Kurt and Sid

szerző

SMILES Roy

eredeti nyelv

angol

A darab angol nyelvű szövegkönyve az ügynökségtől köcsönözhető.

szereplők száma

2ffi: 2