SOLES Benoît

La Machine de Turing

Vetített képekkel indul a darab: matematikai képletek, egy osztódó sejt, német csapatok, tengeralattjáró, Churchill, egy gép belső szerkezete: tudomány és történelem. 

A negyvenes Alain Turing beszél:

“Ez a történet egy matematikusról szól, aki az egyenletek tökéletes tisztaságán keresztül próbálta megfejteni a világ logikáját és értelmét. Ez az egzakt tudomány és a kreativitás, az ész és az ösztön, a test és az elme története. De ugyanúgy szól a csendről és a magányról. A mérhetetlen magányról. ”

A 20. század egyik legbefolyásosabb tudósa, a számítástechnika atyja, Alan Turing Asperger szindrómával küzdött, ami hatalmas intellektusa ellenére kommunikációját igen különössé tette. A megjelenése is sajátos volt: például a háború után is gázálarcban járt, mert allergiás volt a pollenre.

Turing törte fel a nácik Enigma kódját, a háború ennek köszönhetően hamarabb véget ért, a kiváló tudóst azonban mássága miatt üldözte a titkosszolgálat. Angliában Turing életében a homoszexualitást betegségnek tekintették, gyakorlása törvénybe ütköző volt. Alan Turing borzalmas meghurcoltatása a huszadik század egyik szégyene. 1952-ben vegyi kasztrációt hajtottak végre rajta. 1954-ben öngyilkos lett.

Az ő történetét meséli el Benoît SOLES darabja, mely a 2018-as Avignoni Színházi Fesztivál egyik meglepetése és hatalmas sikere. Az avignon-i ősbemutatót követően a produkció 2018. őszétől a párizsi Théâtre Michel műsorán szerepel és a 2019-es Molieres-díjátadón 4 kategóriában bizonyult a legjobbnak. (legjobb szerző, legjobb színész magánszínházi produkcióban, legjobb magánszínházi előadás, legjobb magánszínházi rendezés)

(A szövegkönyv fordítása folyamatban.)

eredeti cím

La Machine de Turing

szerző

SOLES Benoît

eredeti nyelv

francia

szereplők száma

férfi : 5