BESCOND Andréa

Les Chatouilles ou la danse de la colère

monológ

Odette 8 éves, szexuális zaklatás áldozata, a család barátja rendszeresen bántalmazza.

Odette 30 éves, egy pszichológus rendelőjében ül, ahová az anyjával érkezett.

Odette tehetséges táncos, 12 éves, amikor versenyvizsgát követően bekerül a bentlakásos Balettintézetbe, de a múlt elöl menekülni nem tud. A lány a táncba temetkezik, mert amikor az élet torkon ragad és megnémulsz, megmozdul és beszél a test. Odette táncol és küzd. Odette táncol, táncol, táncol és gyógyul a gyerekkori traumából. A küzdelem eleinte önpusztító, de „az élet él és élni akar” és Odette szembenéz a múlttal, megszólal, beszél, feljelenti a bántalmazót, kiáll önmagáért és minden áldozatért.

Elmondhatatlan küzdelem, leírhatatlan fájdalom a bántalmazott gyereké, aki magára marad a traumával. Erről beszél a darab, hol szavakkal, hol a zene és a tánc nyelvén, visszafogott humorral, a terápia alkalmával, emlékképeket felidézve. A darab minden szerepét, a bántalmazótól, a szülőkön, barátokon, tanárokon át, összesen tizenkettőt, egyetlen színésznő jeleníti meg.

A darabot Franciaországban a szöveget is jegyző Andéra Bescond, táncos-színésznő adta elő és a produkció 2014-ben és 2015-ben is szerepelt az Avignoni Színházi Fesztivál OFF-Programjában, ahonnan 2014-ben a legjobb női alakítás díját vihették haza. A darabot a 2015/2016-os évadban Párizsban is bemutatták és 2016-ban elnyerte a legjobb egyszereplős előadásnak járó Molieres-díjat.

eredeti cím

Les Chatouilles ou la danse de la colère

szerző

BESCOND Andréa

fordító

BARDÓCZY Attila

eredeti nyelv

francia

szereplők száma

nő: 1