LENGYEL Menyhért

Mária

színmű három felvonásban

Színmű három felvonásban.

 

Személyek: Mária

 

Ottó

 

Jolán

 

Kelemen

 

Ernő

 

Szobalány

 

Dada

 

Játszódik a házaspár, Mária és Ottó lakásában.

 

„A nő helyzetét a házasságban mindaddig nem lehet elégszer megírni, míg a mai házasság intézménye egyáltalán fennáll, ‑ mert mindaddig a nők és férfiak összességére nézve ez a probléma eleven, életbevágó és – aktuális” – írja a mű előszavában maga a szerző.

 

A darab címszereplője Mária, Ottó felesége. Két gyermeket nevelnek, de házasságuk nem mondható boldognak. Mária magányosan szenved, úgy érzi Ottó elhidegült tőle és nem lát más megoldást, mint hogy elhagyja férjét. Átmenetileg barátnőjéhez, Jolánhoz költözik, aki mindenben támogatja, sőt a maga eszközeivel igyekszik segíteni a válságban lévő párnak.

 

A darab során megismerjük Mária és Ottó kapcsolatának kezdeti nehézségeit, megtudjuk, hogyan került válságba a házasságuk és milyen szerepe volt ebben – ha volt – Kelemennek, Ottó jó barátjának. Szereplőink beszélgetnek szerelemről, csalódásokról, házasságról, az életről, és a darab végére megtudjuk, vajon Mária a csalódott feleség és édesanya a történtek után vissza tud-e térni régi életéhez és Ottóhoz.

 

A művet a Belvárosi Színház mutatta be, 1925-ben.

eredeti cím

Mária

szerző

LENGYEL Menyhért

eredeti nyelv

magyar

szereplők száma

nő: 4
férfi: 3

Bemutatta a Belvárosi Színház 1925-ben.