ROBERT-CHARRIER Jean

Nelson

vígjáték

Christine du Vivier egy szokásosan kaotikus otthoni este során bejelenti családjának, hogy egy humanitárius misszió keretében egy évre Afrikába készül és a terve megvalósításához a segítségükre lenne szüksége. Hogy az úthoz elnyerje egy alterglobalista szervezetet vezető család támogatását, meghívta őket másnap vacsorára.

Christine egy aprócska hazugságot is kénytelen volt bevetni a jó ügy érdekében és úgy tett, mintha a befolyásos családhoz hasonlóan ő is a vegán táplálkozás elkötelezett híve volna. Nincs mit tenni, a vadász ősökkel büszkélkedő, húsimádó család egy este erejéig kénytelen lelkes állatvédővé avanzsálni!

Az átalakulás, amelyet a családi szeretet mellett a Christine-től való megszabadulás reménye is motivál, remekül sikerül – ehhez a család nem rest bevetni Nelsont a vak nyulat is –, a vendégek le vannak nyűgözve a műsortól, és őszinte elismeréssel adóznak a házigazdáiknak. Egészen addig, amíg Marie tojás ízét nem fedezi fel a vacsorájában. Marie rosszulléte miatt a vendégek az éjszakát is kénytelenek a du Vivier családnál tölteni és a halovány lámpák fényében nehezebb lesz az igazságot tovább rejtegetni. Különösen akkor, amikor az a bizonyos fény a hűtőszekrényből árad…

A szociálisan túlérzékeny, mindig a legújabb trendet üldöző megszállottak karikatúrája ez a vígjáték. Plusz egy fricska a darabban, hogy éppen a burzsoázia tagjai tartanak görbe tükröt nekik, akik menet közben saját magukat is leleplezik. Jacqueline karaktere jó játéklehetőség egy vérbeli komika számára, de a többi szereplőnek sincs oka panaszra: ők is bőséggel szolgáltatnak szórakoztató pillanatokat.

(A szinopszist írta: Oláh Krisztina, dramaturg)

eredeti cím

Nelson

szerző

ROBERT-CHARRIER Jean

eredeti nyelv

francia

szereplők száma

nő: 3
férfi: 4