BÁNYAI Miklós

Paneltücskök

Dráma két részben

PANELTÜCSKÖK

Dráma két részben

 

Bányai Miklós a darab eredeti változatával 2004-ben, az akkori Nemzeti Örökségvédelmi Minisztérium által kiírt Édes Anyanyelvünk pályázat dráma kategóriájában megosztott 3. díjat nyert.

 

Börtönlelkészként a darabot átírta, aktualizálta, börtönviszonyokra adaptálta, aminek eredményeként az eredetileg egyrészes abszurd dráma eredeti groteszkségét és négy szereplőjét megőrizve kétrészes, „egész estés” mai témájú darabbá alakult.

 

„Költségkímélő” célzatánál fogva a darab egyetlen helyszínen játszódik: egy panelház kapubejárata és egyik lakásának részlete jelenik meg a színpadon mindkét részben. A két főszereplő: ALSÓ, aki a házba mindenáron be akar jutni, és a FÖLSŐ, a ház egyik lakója, aki ALSÓ törekvését mindenáron meg akarja akadályozni. Kettejük egymással való acsarkodásából fokozatosan kiderül, hogy sokkal mélyebb ellentétről van szó: életük drámai alakulása egymáshoz kapcsolja őket. Számtalan meglepő és drámai fordulat végén minden a feje tetejére áll: a panelházról és lakásról kiderül, hogy színháza a színházban, ill. börtönben: senki és semmi sem az, akinek vagy aminek az első részben látjuk és a végén kesernyés, mégis jó belső érzéssel állapíthatjuk meg, hogy az ember – mg a fogvatartott is! – eredendően jó és szabad emberi döntésével még a legrosszabb élethelyzetben is képes megtalálni élete értelmét. Mindkét „paneltücsökkel” együtt tudunk érezni, hiszen sorsszerű döntéseinkkel egy kicsit valamennyien a jobb és bal lator választási döntéseit szimbolizáljuk és állást foglalunk hit és hitetlenség, értelem és értelmetlenség, bűn és önzetlen szeretet között.

 

Ha hiszünk Istenben, mindezt nagyobb sikerrel tehetjük.

eredeti cím

Paneltücskök

szerző

BÁNYAI Miklós

eredeti nyelv

magyar

szereplők száma

férfi: 3
nő: 1

bemutató

2012. 12. 21., Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézet