MAYENBURG Marius von

Parasiten

dráma

Az idős Multscher elaludt a volánnál és elütötte Ringót. Ringó kerekesszékbe került és azóta nem hagyja el a lakását, barátnője, Betsi gondoskodására szorul. Nem tetszik neki, hogy Betsi átmenetileg befogadja a húgát, Friderikét is, akire eszméletlenül találtak rá az autópálya mellett. Friderike terhes, és öngyilkos akar lenni. Petri, a férje eddig nem sokat törődött vele, most mégis beállít Betsi lakásába és kétes békülési ajánlatokkal hozakodik elő. Ezek után még Multscher is megjelenik a helyszínen, aki képtelen feldolgozni és együtt élni bűntudatával.
Egy forró nyári napon aztán elkeseredett vitába keveredik egymásért és egymás ellen minden szereplő. Megmentési rögeszmék fogalmazódnak meg, a gondoskodás görcsös kapaszkodássá válik. Friderike bevesz egy marék altatót, de túléli. A lebénult Ringo megpróbál elszökni. Mindegyikük tönkreteszi magát, és mindegyiküknek szüksége van a másikra a túléléshez.
Marius von Mayenburg provokatív tűpontossággal rajzolja meg szereplők kölcsönös függésben való folyamatos vergődését. A vita hevében szinte költőivé válik a nyelv, indulatosságukban a szereplők kíméletlenül néven neveznek tabusított dolgokat, de olyan belátásokra is eljutnak, amelyek szétfeszíthetik az őket egymáshoz láncoló kölcsönös élősködés béklyóit.

Ősbemutató: Deutsches Schauspielhaus Hamburg, 2000.05.18. Rendező: Thomas Ostermeier
Osztrák ősbemutató: Burgtheater, Bécs, 2001.05.26. Rendező: Dieter Boyer
Svájci ősbemutató: Stadttheater Bern, 2002.04.26. Rendező: Cihan Inan

eredeti cím

Parasiten

szerző

MAYENBURG Marius von

eredeti nyelv

német

szereplők száma

nő: 2
férfi: 3