FENYVESI Charles

The Nymph from Lemnos

A trójai háborúba tartva Odüsszeusz, a görög hadvezér hátrahagyja a halálosan sebesült íjászt, Philoktétészt egy Lemnosz nevű lakatlan szigeten. Philoktétész azonban túléli, nem hal bele sérülésébe, hála az ő varázserejű íjának, amely sohasem téveszti el a célját, és találata mindig végzetes. A görögöknek nem áll jól a szénája, és egy jóslat szerint nem is nyerhetik meg a háborút, hacsak Philoktétészt rá nem veszik, hogy csodafegyverével vegye célba a trójai tiszteket. Egy másik prófécia pedig arról szól, hogy Philoktétész sebe csak Trójában gyógyulhat meg teljesen.

 

Akhilleusz szelleme megszólítja Philoktétészt és ráveszi, hogy hajózzon Trójába, ahol Aszklépiosz, a gyógyítás istene kezelésbe veszi Philoktétész sebeit.

 

Itt azonban a történet más irányt vesz, mint a szophoklészi drámában.

 

Philoktétész nem hajlandó harcolni. Ehelyett célba veszi Odüsszeuszt, ám Odüsszeusz isteni pártfogója, Pallas Athéné eltéríti a nyilát. A háború patthelyzettel ér véget. A görögök hazamennek, de Philoktétész Trójában marad. Legutolsó sebe is begyógyul, amint elégeti varázsíját. Találkozik egy lemnoszi nimfával, akit ismerni vél még fiatalkorából arról a szigetről. Valójában azonban Pallas Athéné az, aki előtte nimfa alakját öltötte. Philoktétész rábeszéli őt, hogy maradjon meg nimfának, és hagyja el istennői mivoltát.

 

A cselekmény közepén van egy humoros betét, amelyben három közismert amerikai újságíró [i] értekezik Philoktétész Odüsszeusz elleni merényletéről. Egy TV-show-hoz hasonló jelenetben három szakértőt transzportálnak az ókorból (amolyan „Star Trek” típusú anyagáthelyező sugárral): Odint, az északi istenséget, a történetíró Homéroszt, és az ószövetségi Ábrahámot. Közösen megvitatják a darab fő kérdéseit: vajon szembeszállhat-e Philoktétész a sorsával (felborítva ezáltal a görög istenek rendezett világát), és létezik-e a történelmi igazságnak több verziója (vagy pedig csak egyetlen egy igazság van).

 

[i] Az amerikai újságírók magyarokkal is helyettesíthetők.

eredeti cím

The Nymph from Lemnos

szerző

FENYVESI Charles

eredeti nyelv

angol