COLAS Daniel

Un certain Charles Spencer

Daniel Colas francia színész, rendező és drámaíró színpadra vitte Chaplin életét. A Théâtre Montparnasse 2016/2017 évadának sikerdarabja végigviszi a „music hall” éhező táncos-komikusától a dollármilliomossá vált filmsztár pályájának legfontosabb állomásait. Chaplin a nevettetésen túl korának elkötelezett humanistája volt, elveiről akkor sem mondott le, amikor sikereinek első helyszíne, Amerika kitagadta.

A cselekmény négy konfliktusforrásra épül. Az első: az Angliából érkezett, fiatal és ismeretlen komédiásnak először el kellett fogadtatni magát Hollywoodal, nem csupán színészként, de rendező és producerként is. A második ellenállni a puritán Amerikát képviselő Edgar J. Hoovernek, az FBI alapítójának. A harmadik: ha késve is alkalmazkodni a hangos, majd színes filmek technikájához. A negyedik: több házasságon és viszonyon keresztülbukdácsolva megtalálni az „igazit”, a nála évtizedekkel fiatalabb Oonát (a Nobel-díjas Eugene O’Neill lányát). Élete végén nem csak Hollywood rehabilitálta, de a francia becsületrend parancsnoki fokát is megkapta, az angol királynő pedig lovaggá ütötte.

Chaplin alakítása egyszerre igényel táncos-pantomin mozgáskultúrával (teher)bíró és egyúttal a tizennyolctól hetven évig hiteles színészt. Hálás szerep jut a Modern idők és a Diktátorban híressé vált Paulette Godarnak és az Oonát alakító színésznőnek, valamint a shakespeari gonoszságú Edgar J. Hoovernek. Az epizódszereplőket, mint a párizsi ősbemutatón hárman-négyen játszhatják. A rendezői koncepciótól függően jelentős rész juthat a videónak.

eredeti cím

Un certain Charles Spencer

szerző

COLAS Daniel

fordító

MÁRTON László

3

Férfi

3

Kisebb szerepek

10

eredeti nyelv

francia

magyar fordítás elérhető